• Vragen of contact?

 • +31 (0)70 360 5101

  COVID-19 update situatie in Frankrijk

  COVID-19 update situatie in Frankrijk

  3 DECEMBER 2020

  Vorige week heeft President Macron enkele stapsgewijze verlichtingen van de sinds 30 oktober van kracht zijnde lockdown (confinement) aangekondigd, omdat de situatie in Frankrijk verbeterd is. De verspreiding van het virus is geremd. Men wil het aantal nieuwe corona-gevallen per dag onder de 5000 houden. Oplettendheid blijft geboden. Het voornemen is om de lockdown geleidelijk af te bouwen, mits de situatie dat toelaat. President Macron heeft het hierna volgende stappenplan voor de versoepeling van het confinement aangekondigd. Vanuit Nederland geldt nog steeds een negatief reisadvies voor niet-noodzakelijke reizen (een reis naar een tweede (vakantie)huis geldt in beginsel als niet-noodzakelijk). Alleen reizen met een zakelijk doel zijn toegestaan.

  NB: Reizigers moeten bij terugkomst in Nederland 10 dagen in thuis-quarantaine. Eenmaal in Frankrijk moet men zich aan de Franse regels houden, maar terugkeer naar Nederland, mits in Nederland woonachtig, mag.

  Het Franse stappenplan in grote lijnen, mits de situatie het toelaat:

  1. Eenmaal aangekomen op bestemming in Frankrijk dient men nog steeds de vereiste formulieren (attestation de déplacement) te downloaden (op de website: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus vind je alle formulieren en geldende regels) in te vullen en bij je te dragen op je mobiel of uitgeprint. Dit blijft in principe van kracht tot 15 december.

  2. Sinds 28 november mogen alle winkels weer open evenals bibliotheken en de kerken.

  3. Sinds 28 november mag men zich tot 20 km (i.p.v. 1km) van het huis verwijderen voor niet noodzakelijke verplaatsingen (wandelen, frisse neus, sport etc.) voor maximaal 3 uur, i.p.v. 1 uur.

  4. De avondklok (couvre-feu) blijft gelden van 21.00 tot 06.00 uur, maar vanaf 15 december wordt dit tot 7.00 en op 24 en 31 december geldt de avondklok niet.

  5. Vanaf 15 december gaat in principe het openbaar vervoer weer lopen volgens de normale dienstregelingen. Ook gaan dan de musea, exposities, bioscopen en theaters weer open. In beginsel alles onder de nieuw geldende avondklok (21.00 – 7.00 uur), maar de president heeft aangegeven een systeem van tijdregistratie te willen ontwikkelen, dat het mogelijk zou maken voorstellingen etc. aan het einde van de dag te organiseren.

  6. Op 20 januari mogen restaurants en sportscholen weer open. De avondklok vervalt. Bars en discotheken blijven vooralsnog gesloten.

  7. Ski-stations gaan pas op een nader te bepalen datum in januari open.

  8. Thuiswerken (télétravail) blijft aanbevolen. In winkels en andere toegankelijke gebouwen blijven mondkapjes verplicht evenals in sommige door gemeentes of anderszins aangewezen gebieden.

  9. Overige regels:
   a. Toegestaan blijft: noodzakelijke boodschappen voor levensonderhoud, medicijnen en andere, maar dichtstbijzijnde gelegenheid.
   b. Verplaatsing met zakelijk doel mag, mits aannemelijk gemaakt.
   c. Stranden, parken en bossen blijven toegankelijk.
   d. Privébijeenkomsten moeten zoveel mogelijk beperkt blijven, maar evenementen zijn verboden. Crèches en scholen blijven open, maar iedereen met mondkapje.
   e. Boetes voor overtreding van deze regels: eerste overtreding € 135,-, vervolgovertreding € 400,-.


  Check voor de precieze regelingen, ook in het Nederlands, bovengenoemde website van de Franse overheid.

  Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de juistheid en de volledigheid van deze weergave.