• Vragen of contact?

 • +31 (0)70 360 5101

  Plus value belasting: eindelijk duidelijkheid!

  Op 20 oktober jl. verscheen het verlossende persbericht van het Franse Ministerie van Financiën waarin wordt erkend dat de heffing van sociale lasten bij buitenlanders die ook in hun eigen EU-land sociale lasten moeten betalen onrechtmatig is. De recente uitspraken van het Europese Hof van Justitie en de Franse Conseil d’Etat in de ‘de Ruyterzaak’ waren daarbij doorslaggevend.

  Zij die deze ‘prélèvements sociaux’ hebben betaald, b.v. bij de verkoop van hun tweede woning in Frankrijk of over de eventuele huuropbrengsten daarvan, kunnen deze nu met succes terugvragen bij de Franse belastingdienst.

  Vanwege allerlei formaliteiten verdient het nog steeds aanbeveling zich hierbij te voorzien van deskundige hulp. Zo geldt b.v. dat bezwaarschriften vanaf heden niet meer bij de Centrale Belastingdienst in Noisy-le-Grand (Parijs) moeten worden ingediend.

  Van groot belang zijn ook de indieningstermijnen. Zij die in 2013 deze sociale lasten hebben betaald kunnen nog tot 31 december 2015 terugbetaling vorderen. Daarna niet meer!

  De wetgeving waarop de heffing van de sociale lasten is gebaseerd is intussen nog niet gewijzigd. Informatie van de Franse belastingdienst en het Franse Ministerie van Financiën wijst uit dat dit vermoedelijk nog voor het einde van het jaar staat te gebeuren. De verwachting daarbij is dat de sociale lasten zullen worden vervangen door een andere belastingheffing.

  In afwachting daarvan kunnen diegenen die hun tweede woning in Frankrijk nog vóór de wetswijziging overdragen en dus nog steeds sociale lasten moeten betalen deze onmiddellijk terugvorderen in een bezwaarschrift. Na de hiervoor genoemde wetswijziging zal deze situatie drastisch veranderen. Of de belastingheffing die de sociale lasten gaat vervangen ook zal kunnen worden teruggevorderd is hoogst onzeker… Als u op dit moment bezig bent uw tweede woning in Frankrijk te verkopen is het dus zaak de overdracht nog vóór de komende wetswijziging te laten plaatsvinden!

  Met het oog op de verwachte hausse in bezwaarschriften verdient het aanbeveling uw ‘reclamation’ snel in te dienen om niet onder op de stapel terecht te komen.

  Voor het indienen van bezwaarschriften werken wij samen met mr Hanno Wols van Hanno Wols Advocatuur in Den Haag, bereikbaar via info@hannowols-advocatuur.nl.

  France Estate Services

  Telefoon: 070 3605101 of 0653813535
  Email: info@franceestateservices.com

   

   

   

  Aanmelden nieuwsflits
  U kunt zich hier aanmelden voor onze nieuwsflits.