• Vragen of contact?

 • +31 (0)70 360 5101

  Tweede huis in Frankrijk in 2018, 2019 of 2020 verkocht? Eis uw te veel betaalde plus-value terug

  Uw tweede huis in Frankrijk verkocht in 2018, 2019 of 2020?

  MAART 2020

  Eis uw te veel betaalde plus-value terug


  Veel Nederlanders dromen van een tweede huis in Frankrijk. Om te overwinteren, tijdens de vakanties neer te strijken of als familiehuis. Maar er komt een moment dat die Franse woning moet worden verkocht. Omdat het niet in de familie kan blijven of het onderhoud te veel vergt, bijvoorbeeld. Heeft u uw Franse tweede woning verkocht in 2018, 2019 of 2020? Weet dan dat u vermoedelijk fors te veel belasting heeft betaald. Een onterecht bedrag dat flink kan oplopen. Maar u kunt het nog terugeisen!  Vermogenswinstbelasting 2018

  Wie z’n tweede huis in Frankrijk in 2018 heeft verkocht, betaalt vermogenswinstbelasting over de meerwaarde. Deze zogeheten ‘plus-value’ (kort voor ‘la taxe sur la plus value’) bestaat uit twee delen: inkomensbelasting van 19% en een gedeelte sociale lasten van 17,2% in 2018. De sociale heffing binnen de plus-value ligt al een tijdje onder vuur. Er wordt al jaren tegen geprocedeerd. Want waarom zou je als Nederlander die niet in Frankrijk is ingeschreven tóch sociale lasten moeten afdragen?

  In april 2019 doet de hoogste Franse bestuursrechter, de Conseil d’Etat, uitspraak: van de in 2018 betaalde sociale lasten is het overgrote deel onrechtmatig. Vier van de vijf heffingen binnen de sociale lasten zijn in strijd met Europees recht, alleen een stukje solidariteitsheffing (‘’prélèvement de solidarité’’) van ongeveer 2 % is toegestaan.

  Het is nu zaak om de in 2018 te veel betaalde sociale heffing zo snel mogelijk terug te eisen. Dit kunnen wij voor u verzorgen!

  sleuteloverdracht na verkoop Franse woning.
  Uw Franse woning verkocht in 2018? Grote kans dat u te veel belasting heeft afgedragen.

  Van 17,2 naar 7,5% per 1 januari 2019

  De Franse staat liep op de voornoemde uitspraak van de Conseil d’Etat vooruit en heeft per 1 januari 2019 de solidariteitsheffing gesteld op 7,5% en de andere heffingen afgeschaft.

  Notarissen hanteren te hoog tarief

  Een lager tarief. Goed nieuws, toch? Jazeker, maar dit goede nieuws is niet tot iedereen doorgedrongen. Na 1 januari 2019 hanteerden Franse notarissen bij de aangifte heel vaak nog het oude tarief van 17,2 procent, ondanks de wetswijziging. Dus heel wat Nederlanders die in 2019 en zelfs in 2020 hun Franse woning verkochten, hebben onterecht 17,2 in plaats van 7,5 procent afgedragen. Gelukkig is dit nog recht te zetten, er geldt namelijk een bezwaartermijn van twee jaar. In onze praktijk hebben we meegemaakt dat iemand zo rond de € 100.000,- terugkreeg na het indienen van een bezwaarschrift.

  Bezwaar is zwaar werk

  Dat opstellen van een bezwaarschrift is een uiterst precies werkje. De Franse staat is namelijk niet heel gewillig. De staat móét terugbetalen. Dat staat vast. Alleen hoe en hoe snel, dat is onzeker. Frankrijk heeft de wet moeten aanpassen, maar neemt niet gemakkelijk afscheid van deze belangrijke inkomstenbron. Niet alleen wordt er aan de wetswijziging nauwelijks ruchtbaarheid gegeven, het bezwaar moet ook aan allerlei formaliteiten voldoen om niet door de Franse staat te worden afgewezen.

  Hoe gaat het in z’n werk?

  Als u het bezwaar zelf indient, is de kans groot dat u een afwijzing krijgt. Met onze kennis, ervaring en kanalen zorgen wij ervoor dat uw bezwaarschrift voldoet aan alle formaliteiten. Wij gaan met u om de tafel, verzamelen alle gegevens en laten een bezwaarschrift opstellen en indienen bij de inspectie. Vervolgens houden wij vinger aan de pols. Het terug claimen van uw te veel betaalde plus-value doen wij op basis van no cure, no pay. Alle verkopen in 2018 zijn onterecht belast met 17,2%, terwijl dit maar 2% had mogen zijn. Daar kunt u samen met ons iets aan doen! Maar ook bij verkochte woningen in 2019 en zelfs in 2020 is de kans groot dat er onterecht te hoog belast is. Zeker zijn? Wij weten hoe uw aangifte te lezen en zien snel of alles in orde is. Of dat u geld kunt terugeisen. Een bezoek aan ons loont dus altijd!